Прехрамбена пирамида

Прехрамбена пирамида

originalpyramid

Правилна застапеност на хранливи материи

  • Житарици (леб, пецива,  тестенини): 6-11 порции
  • Зеленчук: 3-5 порции
  • Овошје: 2-4 порции
  • Млеко, млечни производи:  2-3 порции
  • Месо и замени (риба, јајца): 2-3 порции
  • Масти и масла,шеќери: во мала количина по потреба

Прехрамбена пирамида од 2005 година

newpyramid

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*